VR Percek

Befellegzett az Oculus Riftnek?

2018. január 23. - Woodyison

Képtalálat a következőre: „facebook from oculus”

2014-ben robbant a bomba, amikor a Facebook bejelentette, hogy több mint 500 milliárd forintért megvásárolta az Oculus VR-t. Az elemzők rengeteg teóriát gyártottak ebben az időben. Sok spekuláció szólt arról, hogy egy hardverekkel foglalkozó cég, mint a Microsoft vagy a Sony lehet a lehetséges befutó. Ezért volt meglepő, amikor a világ legnagyobb közösségi média platformja jelentette be az üzlet létrejöttét.

Mark Zuckerberg szerintem egy zseniális ember, korunk egyik legnagyobb tehetsége, aki folyamatosan ismeri a jövőt. Ha a Facebook továbbra is szeretne a legnagyobb médiaóriás maradni, akkor muszáj ilyen merész felvásárlásokat eszközölnie. Azonban egy drága és bonyolult termék, mint az Oculus Rift nem feltétlen illik bele egy több mint két milliárd felhasználóval rendelkező cég üzletpolitikájába. Ezt bizonyítja az Oculus Go érkezése is, ami egy elérhető árú és egyszerűen használható VR szemüveg lesz. A Go bejelentésével egyidőben kezdtek el pletykálni a Santa Cruz kódnéven futó high-end headsetről, ami több spekuláció szerint sohasem fog elkészülni.

Kapcsolódó kép

Az Oculus Rift vitathatatlanul egy kiváló készülék, ami képes felvenni a versenyt a konkurens HTC Vive-val, viszont a Facebook rájött arra, hogy ez neki egyáltalán nem éri meg. Gondoljunk bele, hogy egy ilyen korszakalkotó termék fejlesztési és előállítási költsége hatalmas. Ehhez hozzá adódik, hogy 2017-ben óriási árcsökkentésen ment keresztül, ami nem kedvez a haszonnak. Továbbá a Facebook nem egy hardvergyártó, így egy ilyen eszköz forgalmazása egyáltalán nem vág profilba és senki sem várhatja el, hogy egy közösségi oldal csúcstechnológiájú VR szemüvegeket gyártson.

Ezt támasztja alá a Facebook Spaces alkalmazás története is. A Spaces egy közösségi tér a virtuális valóságban, ahol barátainkkal cseveghetünk, szórakozhatunk. Ezt az applikációt sokáig egy olyan exkluzív ütőkártyának tartották az Oculus kezében, amivel magasan a konkurensek fölé emelkedhet. Az elmúlt hónapban, viszont a Facebook bejelentette, hogy az alkalmazás elérhető válik HTC Vive-ra és dolgoznak más platformok bevonásán is.

Miért dobná kukába az egyik legnagyobb fegyverét az Oculus? Talán azért, mert hosszútávon más ligában játszik a két gigászi vállat. A CES-en a HTC nagyot lépett előre a Vive Pro bemutatásával, és egyértelműen jelezte a világnak, hogy a high-end VR felé mozdulnak el. Az Oculus viszont egy szót sem ejtett a készülőben lévő prémium VR szemüvegéről, azonban bejelentett egy új kínai piacra szánt standalone headsetet, ami a Xiaomival kötött együttműködés eredményeként készült el. Az idő biztosan választ ad minden kérdésünkre, de én nem lennék meglepődve, ha az Oculus teljes erőforrását a standalone headsetekre fordítaná.

Képtalálat a következőre: „facebook spaces”

Ha nem szeretnél lemaradni a legújabb VR hírekről csekkold a facebook oldalunkat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vrpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr6113596193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása