VR Percek

A VR jelentheti a szemészet jövőjét

2018. január 26. - Woodyison

best-eye-cream-olay-eyes-collection.jpg

Egyre több cikk jelenik meg a virtuális valóság alternatív felhasználásairól. A mérnökök előszeretettel használják épület tervezéshez, az orvosok pedig fájdalom csökkentésre. Az oktatás is élen jár, hiszen a tanulókat a csatatér közepére képes repíteni a technika. Nem rég jelent meg egy amerikai vállalat, a Vivid Vision, akik a szemészetet szeretnék forradalmasítani a VR segítségével.

A látás köztudottan egy nagyon bonyolult érzékelési folyamat. Az emberi szemben nagyjából 120 millió pálcika és 8 millió csap található, az ezekből származó jelet a látóideg közvetíti a nyakszirti lebenyben található látókéreghez. Ha a szemből nem érkezik megfelelő minőségű kép az agyba, akkor tompalátás alakul ki. A keletkezett kép rendellenességét okozhatja többek között kancsalság, fénytörési hiba és szürke hályog is. Ilyenkor zavart szenved a tér- és mélységlátás, így az illető nem szerezhet jogosítványt sem. A betegség miatt az egészséges szemet használjuk többet, így a másik szem ellustul, ennek a korrigálására használják a szemtapaszt, aminek használatával a tompalátás gyermekkorban gyógyítható. Azonban a szemletakarás már annyira 2017.

vv1.jpg

A rövid ismertető után nézzük meg, hogyan változtatja meg az eddigi kezelést a Vivid Vision technológiája. A rendszer kifejezetten tompalátás, kancsalság és vergencia kezelésére találták ki, és szinte az összes VR eszközt támogatja. A forradalmi az egészben, hogy a gyártó szerint bármilyen életkorban képes gyógyítani a  fent említett betegségeket. A virtuális valóság alapja, hogy az eltérő szemek által felfogott képek egy kicsit különböznek, így jön létre a sztereoszkopikus 3D látás. A Vivid Vision ezt használja ki, külön képet vetít az erős és a lusta szemnek, így korrigálva annak mozgását. A vállalat Oculus Riftel vagy HTC Vive-val rendelkező klinikáknak ajánlja az ötletét, de akár magán emberként is egy Gear VR segítségével teljesíthetjük a „kezelést”, viszont a terápia előtt mindenképpen szükséges konzultálni egy cég által kijelölt szakemberrel.   

A lenti videóban Betsy Yaros-sal készült interjút láthatjátok, aki eddig egész életében tompalátásban szenvedett. A művész végzettségű úriembert betegsége gátolta munkájában, ezért fordult a Vivid Vision-höz. A „kezelés” olyan jól sikerült, hogy Betsy ma már képes teljes értékű három dimenziós látásra.

Ha tetszik, amit csinálunk dobj egy like-ot a facebook oldalunkra, a cikk forrásait pedig itt és itt találod.  

A bejegyzés trackback címe:

https://vrpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr2413604137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása