VR Percek

A VR a rákkutatásban is fontos szerepet játszhat

2018. március 02. - Woodyison

bohito.jpg

Egyes becslések szerint 2025-re a VR második legnagyobb felhasználási területe az egészségügy lesz. Ez nem meglepő, hiszen az orvostudomány a legdinamikusabban fejlődő ágazatok közé tartozik. Sajnos az ügyeleten várakozva ez nem szembetűnő, de az új gyógyszerek, gépek és eljárások mind a hosszabb és minőségibb életet szolgálják. A VR-t is előszeretettel alkalmazzák a medicinában, újabban a rákkutatók kedvelt eszköze lett. Nézzük, hogy miért. 

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések után a második leggyakoribb halálokot a daganatok adják. Sajnos ez a szám egyre csak emelkedik, egyes elemzők szerint 2030-ra 26 millió új megbetegedés várható és 11,5 millió ember fogja elveszíteni az életét rákos elváltozások következtében. Az adatokból is jól látszik, hogy egy jelentős problémával állunk szemben, aminek megoldásában a virtuális valóságnak is ki kell vennie a részét.

A VR daganatos betegségeknél való alkalmazása nem új keletű, hiszen a fájdalomcsillapító és a szorongáscsökkentő hatását már eddig is használták, azonban most egy teljesen új területen próbálják alkalmazni. Az ausztráliai Newcastle Egyetem kutatói létrehoztak egy virtuális adatbázist, amiben az emberi daganatos szövetek 3D-s másolatait tárolják. Ez az adatbank egy új kaput nyit a rákkutatásban, hiszen ezentúl a kezelés a virtuális világban nyomon követhető, valamint az oktatásban is alkalmazható. A modern digitalizálásnak köszönhetően a minta eredeti állapotában továbbra is használható marad, és bárki számára elérhető, aki vizsgálni vagy kutatni szeretné.

Dr. Jamie Flynn, az egyik alkotó beszélt az adatbankról:

A következő lépés kétségtelenül az lesz, hogy a 3D-s adatokat VR kompatibilissé tegyük az oktatás számára. Remélhetőleg hamarosan egy szimpla Google Cardboard segítségével egy új aspektusból tapasztalhatjuk meg a csodálatos emberi szervezetet.

newcastle-university.jpg

 Ha tetszik, amit csinálunk dobj egy like-ot a facebook oldalunkra, a cikk forrását pedig itt találod.  

A bejegyzés trackback címe:

https://vrpercek.blog.hu/api/trackback/id/tr2913709020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása